Nyheder

November 2019

Romanen ”Jeg har altid drømt om det mord” er nu ude.

Den udkommer i Gyldendals nye serie Mellem_rum, der er udarbejdet i samarbejde med organisationen Læs for livet, der har spurgt 100 unge om, hvad de gerne vil læse.             Seks stemmer satte sig fast: 

- Jeg vil gerne læse om andre piger, der har det svært med deres familie.

- Jeg vil helst læse om noget, der er sket i virkeligheden. Men også lidt om kærlighed.

- Om nogen der er anbragt.

- Et stort ”fald” hvor personen skal kæmpe sig tilbage til det gode.

- Der er sket et mord, og der er en uskyldig person, der bliver anklaget for det.

- Det kunne være rart at læse om nogen, som også har det svært, og at man ved, at historien er rigtig.

 

”Jeg har altid drømt om det mord” læner sig op ad en virkelig hændelse, som jeg stod i periferien af for år tilbage. Hændelsen har jeg tidligere berørt i novellen ”Legoklodser” og i romanen ”ANOMALI”, hvor jeg skriver om det at være et skyggebarn i en familie, hvor raske søskende står i skyggen af deres syge søskende.

Hovedkarakteren Saga er vokset op med en handicappet storebror, der fylder alt i familien. Hun har været bange for ham hele livet og er blevet ekspert i at gå på listetæer, klare sig selv, bide vreden i sig ... Hun ønskede ham død for første gang på sin femårs-fødselsdag. Her hev han fat i hendes jordbærrøde kjole. Han trak og trak, indtil stoffet revnede. Siden har hun ofte tænkt, at det var bedre, hvis han ikke var her.

Det, som Saga har besluttet sig for at gøre i denne roman, at dræbe sin bror, er svært at forstå. Hun har aldrig før været ond, men nu kan hun ikke mere … Da hun varetægtsfængsles, skifter hendes frygt. Nu frygter hun, at hun bliver helt alene.

Under varetægtsfængslingen knytter Saga sig særligt til den kvindelige pædagog Wafa. Hun forelsker sig i Liam, frygter Afif og møder læreren Røde, der får ro på sin egen facon. Også i dette mellem-rum som en varetægtsfængsling er, opstår der på mærkeligste vis en hverdag.

En stor tak til de sikrede institutioner Sønderbro og Bakkegården, der var venlige at lukke mig ind i deres hverdag.

Redaktør: Cecilie Bogh. Omslagsdesigh: Inge Rand.

Gyldendal har skrevet lidt mere her:

Gyldendal-uddannelse.dk


Maj 2019

Forleden lå der en mail i indbakken, som jeg blev MEGET glad for, og jeg har fået lov til at dele nogle af ordene med jer:

”Jeg synes lige, du skal vide, at det har betydet meget for mig at læse Anomali. Jeg er selv storesøster til en 5 år yngre bror med autisme og ADHD. Selvom min bror havde sprog og umiddelbart var bedre fungerende end Sagas bror, kan jeg genkende uhyggeligt meget fra de situationer, du beskriver i din bog. Man skulle næsten tro, du havde prøvet det selv. I hvert fald var det sådan en lettelse for mig at få genspillet de oplevelser, jeg selv havde som søster og se det sort på hvidt, fordi det indimellem kan være svært at holde styr på, hvad der er virkelighed og hvad der blot er tanker, følelser eller opdigtede historier. Det kan være meget svært at se det unormale i ens familiekonstellation, når man er i det, fordi det jo var det ”normale” for mig dengang. I dag er jeg 29 og har jeg fået min egen lille familie, og det hjælper meget. Men opvæksten med min bror præger mig stadig en del, og dengang jeg gik i skole var der ikke rigtig fokus på søskende, og jeg fik ingen hjælp.

I hvert fald skal du have mange tak for at skrive den bog, det var lige sådan en bog, jeg manglede. Hvis du kender til andre lignende bøger må du endelig skrive.”

Efter hendes mail er lysten til at kæmpe videre for de ældre skyggesøskende ikke blevet mindre. De voksede op i en tid, hvor søskendegrupper var ikkeeksisterende.


Hvem skal redde verden?

Tre børn gør forsøget i romanen ”Ikke 100 % normal”.

Eline Mørch Jensen har anmeldt den i LæringsCentret medlemsblad nummer. 3. Hun skriver:

En humoristisk historie om at være klimabekymret. Faktisk er bogens tilgang til klimakrisen lidt af en lettelse, vel at mærke ikke fordi den tager let på selve problematikken. Men på grund af børnenes lettere ekstreme aktivisme, bliver det muligt at smile og grine lidt af det hele og måske endda lade de anspændte skuldre falde lidt ned.

Anmeldelse kan læses i sin fulde længde her:

www.læringscentret

 

 
Marts 2019:

"En kagekone og to killinger" er lige udkommet i serien om Karl & Klara. I denne bog holder Klara fødselsdag. Karl læser hendes kort hver dag. Hun skal have den bedste gave. Det ved han, men alle siger det samme til hans ideer:

"Så mange penge har du slet ikke."   

Karl bekymrer sig, for han vil gøre alt for, at Klara får den bedste dag.

I denne fortælling er ingen sure på Karl. Tværtimod, så er det ham, der redder dagen, selvom det ikke først ser sådan ud.

Dina Gellert har igen illustreret så fint, så fint hvad de alle sammen føler.

Redaktør: Cecilie Bogh


Lektørudtalelse:

Endnu en virkelig god bog om vennerne Karl og Klara. Tankevækkende at opleve, hvordan en dreng med udfordringer samtidig kan rumme så megen varme, omtanke og frodig fantasi som Karl. Skøn historie med skønne billeder til.

Relevant og velskrevet bog om Karl og Klara, som giver et tankevækkende billede af børn, som ikke altid har det let med omgivelserne – Især ikke med de voksne.

Læs også Hajer og havfruer, Dyk så, Karl! og Vatdyr og Kuglelyn. Anbefales.

Januar 2019:

"Insektvinger er gennemsigtige i lyset" er en novellesamling om unge. Den er støttet af Statens Kunstfond og Autorkontoen.


Den handler om ordløs ensomhed, om skam, der kan aktiveres, uden der er noget at skamme sig over, om de ting, der kan føles umulige at få fortalt ...


Redaktør: Gry Kappel Jensen.


På Forfatterkrogen er der et interview, der fortæller fortællingen bag novellerne:

www.forfatterkrogen


Bookeater gav samlingen 7 stjerner og skrev:

Jeg synes, forfatteren har leveret en flot og god læseoplevelse, og bogen får min varmeste anbefaling.

Resten af anmeldelsen kan læses under dette link: www.Bookeater

Politikens Steffen Larsen gav "Insektvinger er gennemsigtige i lyset" fire hjerter og skrev:

Dorte Lilmose kan fortælle om de skrækkeligste ting på en måde, så man er helt rolig, når afgrunden åbner sig foran læsefødderne. Det er hendes kunst.

Denne fortæller går ind i sine personer med åben pande. Man mærker, at Dorte Lilmose har sindet og provinsen og naturen som referenceramme.

Dorte Lilmoses personer er, som folk er flest. Det er måske derfor, hendes små situationer slår så hårdt,


Lektørudtalelsen:

Novellerne er meget velskrevne, og det er nogle overbevisende glimt af forskellige unges liv man læser om.December 2018:

Romanen ANOMALI er blevet optaget på IBBY international Board on Books for Young Peoples liste over Outstanding Books for Children with Disabilities. Det betyder, at bogen vil indgå i deres præsentationskatalog og vandreudstilling med bøger på over 40 sprog. Læs mere her:

www.ibby.org/awards-activities/activities/ibby-collection-of-books-for-young-people-with-disabilities


ANOMALI er støttet af Statens Kunstfond og Autorkontoen.Oktober 2018:

I romanen "Ikke 100 % normal" skal verden reddes.

Efter et voldsomt nys, sker der noget i Jonathans hjerne. Han kan se, at jorden bløder med sort blod, og han er nødt til at redde verden NU. Der er ikke tid til, at han skal ligge på et hospital for at blive undersøgt. I nattens mulm og mørke flygter han og finder Linse, der hellere vil kaldes Josephine, fanget i en indkøbsvogn. Så er de to.

Under en lastbil finder de drengen, der ligner Michael Jackson. Så er de tre.

Sammen begiver de sig ud på et red-verden-eventyr. De skralder for at overleve, de samler plastik, men det er koldt, kedeligt og hårdt arbejde at samle op hvad andre efterlader, så de går ind i en kiosk for at få varmen og tre fyldte slikposer. Her ser de avisoverskriften:

Red verden, spis din hund!

Kioskmanden giver dem avisen gratis og siger:

”Det er mit bidrag.”

Og så får de ellers travlt med at finde hunde, for Jonathans far har været i Kina, hvor de spiser hunde, ja faktisk spiser de alt, hvad der har fire ben og vender ryggen mod himlen, undtagen borde og stole.

Linse synes ikke, at det er så enkelt, som Jonathan får det til at lyde, men han argumenterer hårdt, og foran bageren sidder en lille ruhåret gravhund.

Helt normalt bliver deres red-verden-eventyr ikke …   


Redaktør: Cecilie Bogh

Omslagsgrafiker: Inge Rand


August 2018:

Så ruller hverdagen atter for Karl og Klara. Den tredje bog er netop udkommet, og Karl er stadig lige lidt for frisk :-)


Til dagens svømmeundervisning går han i vandet før alle de andre. Det får Træner-Tue til at tippe over. Han siger:

"Gå din vej, Karl!"

Således udelukkes Karl fra fællesskabet. Han låser sig inde på et toilet. Tiden får han til at gå med at tegne glade ansigter på spejlet, folde flyver, hatte, vifter og lave balanceøvelser på toilettets kant. Ingen kan lokke Karl ud ... Men Klara kender hans største hemmelighed. Kuglelyn, der kan brænde gennem alt og dræbe både køer og folk. Er hun villig til at bruge den, når andre hører det? Og må piger overhovedet gå ind til drengene i en nødsituation? Alt det og meget mere kan du læse om i "Vatdyr og kuglelyn".

Dina Gellert har atter brilleret med fine illustrationer.


Bogbottens Bodil Christensen har anmeldt "Vatdyr og kuglelyn":

www.bogbotten.dk/boganmeldelse/vatdyr-og-kuglelyn

2018:

Bibmedia barsler med et nyt blad om børnebøger og læselyst. Det hedder "Læs, læs, læs". Du kan her finde inspiration til nye børne- og ungdomsbøger, læse interviews og jeg svarer på fem sommerspørgsmål. Find bladet på dit lokale bibliotek eller læs det som pdf ved at trykke på billedet:

 
Maj 2018:

IBBY udgiver medlemsbladet Klods Hans fire gange årligt. I Klods Hans nr. 2 2018 sætter de blandt andet fokus på de hvide og brune i børne- og ungdomslitteraturen:

Artiklen, "Det er let at slå på tromme, når en anden har lagt skind til", er at finde i bladet.

Klods Hans udgives af Selskabet for Børnelitteratur,

IBBY Danmark


Bettina Falsing har skrevet en fin artikel, hvor hun fortæller om IBBY's fyraftensmøde på Københavns Hovedbibliotek.

Marts 2018:

”Ingen vej tilbage” er skrevet oven på en oplevelse, som jeg havde for mange år siden. Han var tetraplegiker, jeg var handicaphjælper - en nat skiftede vi roller ... Og det, jeg skriver nu, er ikke med i romanen:

”Du kan være helt rolig,” sagde han, ”så længe du er min handicaphjælper, så sker der ingenting.” Jeg lænede mig op ad hans kørestol. Hans lamme arme hvilede på dækkene. Omkring os serverede kvinderne de grillede pølser med munden. Der var ketchup på det ene bryst og sennep på det andet. Hele dyr hang over bålet. Bruce spillede og sang i højtalerne. Nogle af mændene havde kvinder lænket i håndjern til deres buksestrop. Dartpilene var skiftet ud med knive. Jeg var en bævrende flue på væggen. I romanen ”Ingen vej tilbage” er der hverken fysisk handicappede eller hjælpere, men der er plukket i minderne fra den rockerfest samt fra 13 års arbejdsliv i Tingbjerg.


På bogens bagside står der:

Jonas bliver en del af Faraos bande. Deres yngste medlem nogensinde. Det kan godt være svært at være sig selv, når ens nye venner er tatoveret med bogstaver og kvinder. Til gengæld er der ingen, der står alene. Det er alle for én, og det er ikke penge, man kommer til at mangle.

Men når man først er kommet ind, er det svært at slippe levende ud …

Der er masser af action og spænding i ”Ingen vej tilbage”, der handler om at træffe et valg og betale en høj pris.


Lektør: Virkelig spændende, realistisk og også ualmindelig brutal skildring af bandemiljøet i dagens Danmark – og desuden en stærk historie om en 15-årig drengs lodrette rutsjetur.


Her et link til Alineas hjemmeside.

www.alinea.dk/ingen-vej-tilbage-sort-laeseklub#


Januar 2018:

Politikens Steffen Larsen gav "ANOMALI" fem hjerter               og skrev:

En svær, men nødvendig bog.

Dorte Lilmose fortæller redeligt og realistisk om livet med en stærkt autistisk dreng.

Bogen giver et troværdigt billede af Jacob og hans måde at agere på. 

Denne forfatters ærinde er helt ind til benet.

Dorte Lilmose har selv arbejdet i særforsorgen. Hun ved, hvor skoen trykker. Og det skriver hun redeligt og pinagtigt om.


Fagbladet Folkeskolen:

Bent Rasmussen skrev:

Det er en yderst velskrevet og intens roman om et vigtigt emne.

Her linket til anmeldelsen i sin fulde længde:


www.folkeskolen.dk/626957/yderst-velskrevet-og-intens-lille-roman 


Fagbladet Sygeplejerskens Jette Bagh anmelder ANOMALI i

blad nr. 4 2018:

Jeg har ikke tænkt over, hvordan livet med et så skadet barn leves, men bogen gør det tydeligt på en vældig påtrængende og ubehagelige måde. Alligevel er bogen ikke til at komme udenom. Den giver et indblik i en usædvanlig tilværelse, hvor familien aldrig ved, hvad der kommer til at ske.


Fagbladet Socialpædagogens Tina Løvbom Petersen anmelder ANOMALI i blad nr. 3 2018:

I bogen Anomali møder læseren den 17-årige Jacob, som er stærkt autistisk. Han er bomstærk og helt uden for pædagogisk rækkevidde.

Jacobs lillesøster Saga  fortæller den personlige historie om, hvordan familiens hverdag i høj grad handler om at få livet til at fungere med og omkring Jacob. Om hvordan hun nogle gange nærmest hader sin bror, fordi der hele tiden er så mange ting, der skal ofres, så hun indimellem mest føler sig som gidsel i forældrenes udsigtsløse kamp. Og om hvordan hun nogle gange er flov over sin bror og måske også lidt bange for ham. Bogens forfatter har selv arbejdet i mange år med børn, unge og voksne med autismespektrumforstyrrelser og deres pårørende – og bogen giver et fint og meget hudløst indblik i, hvordan det er at være 15 år og føle sig som storesøster til en bror, som stadig er som et lille barn. Man fornemmer, hvordan Saga mestrer kunsten at gå på listefødder og være nærmest usynlig i sin familie. Selvom bogen hører til i kategorien ‘for unge’, kan den sagtens læses af voksne også.